Hvordan redusere skravling i CNC-fresing – Tips for å minimere maskineringsvibrasjoner

CNC Maskineringstjenester Kina

Hvordan redusere skravling i CNC-fresing – Tips for å minimere maskineringsvibrasjoner

2023-10-30

Tips for å minimere maskineringsvibrasjoner

CNC-fresing er en kraftig og allsidig bearbeidingsprosess som muliggjør presis og kompleks delproduksjon. Et vanlig problem som maskinister møter under CNC-fresing er imidlertid skravling. Chatter, i sammenheng med maskinering, er den uønskede vibrasjonen eller oscillasjonen som oppstår under skjæring. Det kan føre til dårlig overflatebehandling, redusert verktøylevetid og til og med skade på maskinen. I denne omfattende veiledningen vil vi utforske årsakene til skravling i CNC-fresing og gi et bredt spekter av tips og teknikker for å effektivt redusere eller eliminere det.

Forstå Chatter i CNC fresing

Hva er Chatter i CNC-fresing?

Chatter, i sammenheng med CNC-fresing, er et forstyrrende og skadelig fenomen som oppstår under maskineringsprosessen. Det manifesterer seg som uønsket vibrasjon eller oscillasjon i maskinverktøyet, arbeidsstykket eller skjæreverktøyet. Dette fenomenet er ofte preget av en tydelig, ubehagelig støy og kan ha alvorlige implikasjoner for maskineringsoperasjoner. For å forstå chatter mer omfattende, la oss bryte ned nøkkelkomponentene og dynamikken.

Nøkkelkomponenter i chatter:

  1. Maskinverktøy: CNC-maskinverktøyet, inkludert dets strukturelle komponenter, spindel og peilings, kan være en kilde til skravling hvis de mangler stivhet eller ikke er riktig vedlikeholdt.
  2. Emne: Materialet som bearbeides og dets egenskaper, som hardhet og feste, kan påvirke skravling.
  3. Verktøy: Valget av skjæreverktøy, deres geometri, tilstand og materiale, kan spille en betydelig rolle i skravling.
  4. Skjæreparametere: Valget av skjæreparametere, inkludert matehastighet, skjærehastighet og skjæredybde, kan påvirke stabiliteten til maskineringsprosessen.

Dynamics of Chatter:

Chatting oppstår når det er ubalanse mellom kreftene som virker på skjæreverktøyet og motstanden som tilbys av arbeidsstykkematerialet. Denne ubalansen fører til vibrasjoner, som kan resultere i en rekke negative konsekvenser, inkludert:
  • Dårlig overflatefinish: Skravling-induserte vibrasjoner kan etterlate uregelmessige og grove overflater på den maskinerte delen, noe som reduserer kvaliteten og presisjonen.
  • Redusert verktøylevetid: De konstante, raske svingningene i verktøyet kan føre til overdreven verktøyslitasje og forkorte levetiden betydelig.
  • Maskinskade: Langvarig eksponering for skravling kan sette integriteten til selve CNC-maskinen i fare. Over tid kan den akkumulerte mekaniske belastningen føre til kostbare reparasjoner og nedetid.
  • Tap av produktivitet: Chatter krever ofte reduksjon av skjærehastigheter eller matinger for å dempe problemet, noe som kan resultere i lengre maskineringstider og redusert total produktivitet.

Hvorfor chatter er viktig

Å forstå hvorfor skravling er viktig er avgjørende for enhver CNC-freseoperasjon. Selv om det kan virke som en irritasjon eller ulempe, strekker det seg langt utover det. Her er grunnen til at skravling er et spørsmål av betydelig bekymring:
  1. Kvaliteten på den ferdige delen: Chatter kan alvorlig kompromittere kvaliteten og presisjonen til den maskinerte delen. Hvis målet ditt er å produsere høypresisjonskomponenter, kan skravling være en stor hindring.
  2. Verktøyliv: Vibrasjoner forårsaket av skravling kan føre til rask verktøyslitasje og brudd. Dette betyr økte utskiftingskostnader for verktøy og hyppigere avbrudd i maskineringsprosessen.
  3. Maskinintegritet: Langvarig eksponering for skravling kan forårsake skade på selve CNC-maskinen. Dette inkluderer slitasje på maskinkomponenter, spindelskader og andre strukturelle problemer.
  4. Produktivitet: Chatter tvinger maskinistene til å redusere skjærehastigheter og matinger for å unngå ytterligere problemer. Dette langsommere tempoet reduserer den totale produktiviteten og kan føre til forsinkelser i å fullføre maskineringsoppgaver.
  5. Sikkerhetsbekymringer: Prating kan til og med utgjøre sikkerhetsrisiko i verkstedet. Vibrasjonene og ustabiliteten den skaper kan føre til ulykker, utstøting av verktøy eller skade på arbeidsstykket.
Oppsummert er skravling i CNC-fresing ikke bare en irriterende støy eller en estetisk bekymring; det er et problem som kan ha alvorlige konsekvenser for både kvaliteten på de maskinerte delene og den generelle effektiviteten til maskineringsprosessen. Heldigvis finnes det ulike strategier og teknikker for å redusere eller eliminere skravling, som vi vil utforske i detalj gjennom denne artikkelen.

Hva er maskineringsvibrasjon?

Maskineringsvibrasjon, ofte bare referert til som "vibrasjon" i sammenheng med maskineringsprosesser, er en uønsket og oscillerende bevegelse eller oscillasjon som oppstår under skjæring eller maskinering av materialer. Dette fenomenet manifesterer seg som raske frem og tilbake bevegelser, typisk i form av vibrasjoner, risting eller svingninger, i maskinverktøyet, arbeidsstykket, skjæreverktøyet eller en kombinasjon av disse komponentene. Maskineringsvibrasjon er et vanlig problem i ulike maskineringsprosesser, inkludert dreiing, fresing, boring og sliping. Nøkkelegenskapene ved maskineringsvibrasjoner inkluderer:
  1. Uønsket bevegelse: Vibrasjon representerer en uønsket bevegelse i maskineringssystemet. Det kan føre til ustabilitet, som påvirker nøyaktigheten og kvaliteten til de maskinerte delene.
  2. Gjentatt oscillasjon: Vibrasjoner oppstår vanligvis ved en eller flere spesifikke frekvenser, noe som fører til repeterende frem-og-tilbake-bevegelser. Disse svingningene kan sees i bevegelsen til arbeidsstykket, skjæreverktøyet eller hele maskinen.
  3. Støy: Vibrasjon gir ofte en karakteristisk støy, som kan være et resultat av at komponenter beveger seg eller vibrerer mot hverandre. Denne støyen kan tjene som en hørbar indikator på vibrasjon.
Maskineringsvibrasjoner kan ha en rekke negative effekter på maskineringsprosessen, inkludert:
  • Redusert overflatefinish: Vibrasjoner kan føre til ujevn eller uregelmessig overflatebehandling på maskinerte deler, noe som påvirker deres kvalitet og presisjon.
  • Forkortet verktøylevetid: De raske og uregelmessige bevegelsene forbundet med vibrasjoner kan resultere i overdreven slitasje og verktøyskader, noe som fører til behov for hyppige verktøyskift.
  • Maskinslitasje og skade: Langvarig eksponering for vibrasjoner kan akselerere slitasje og skade på maskinkomponenter, inkludert spindler, lagre og strukturelle elementer.
  • Unøyaktigheter og dimensjonsvariasjoner: Vibrasjoner kan forårsake avbøyning av arbeidsstykket eller verktøyet, noe som resulterer i unøyaktigheter og dimensjonsvariasjoner i sluttproduktet.
Maskineringsvibrasjoner påvirkes av flere faktorer, inkludert skjæreparametere (f.eks. matehastighet, skjærehastighet og skjæredybde), verktøygeometri, materialegenskaper, maskinstivhet og dynamikken til maskineringssystemet. Å redusere eller eliminere vibrasjoner er et kritisk mål ved maskinering, da det kan påvirke kvaliteten, effektiviteten og kostnadseffektiviteten til maskineringsprosessen betydelig. Ulike strategier og teknikker, som diskutert i tidligere seksjoner, brukes for å adressere og dempe maskineringsvibrasjoner, og dermed forbedre den generelle ytelsen til maskineringsoperasjoner.

Årsaker til skravling

Chatter i CNC-fresing er et komplekst fenomen påvirket av en kombinasjon av faktorer. Å forstå disse årsakene er grunnleggende for å effektivt håndtere og dempe skravling. Disse faktorene kan grovt kategoriseres i fire hovedområder:

1. Maskinverktøyfaktorer

Egenskapene og tilstanden til selve CNC-maskinen er betydelige bidragsytere til skravling. Flere maskinrelaterte faktorer kan påvirke skravling:

en. Stivhet:

Stivhet refererer til maskinens evne til å motstå deformasjon eller bøyning under maskineringsprosessen. En mer stiv maskin er mindre utsatt for skravling. Maskinkomponenter, som maskinseng, søyler og spindel, bør designes og bygges med tanke på høy stivhet. Maskinens stivhet sikrer stabile skjæreforhold, og reduserer sannsynligheten for skravling.

b. Spindelhastighet:

De spindelhastighet er en kritisk faktor for å kontrollere skravling. Spindelhastigheten skal være passende tilpasset arbeidsstykkematerialet og skjæreverktøyet som brukes. Å operere med riktig spindelhastighet bidrar til å forhindre skravling ved å opprettholde en stabil og balansert skjæreprosess.

c. Demping:

Noen CNC-maskiner er utstyrt med innebygd dempesystemer designet for å absorbere vibrasjoner under bearbeiding. Disse dempesystemene bidrar til å redusere skravling, spesielt under høyhastighets maskinering. Å investere i en maskin med avanserte dempende funksjoner kan være en praktisk løsning for å minimere skravling.

d. Nøyaktighet og presisjon:

Maskiner med høyere nivåer av presisjon og nøyaktighet er mindre sannsynlig å oppleve skravling. Maskinens presisjon sikrer at den opprettholder konsistente skjæreforhold, noe som reduserer risikoen for vibrasjoner og ustabilitet under bearbeiding.

2. Arbeidsstykkefaktorer

Arbeidsstykket, inkludert dets materialegenskaper, størrelse og feste, kan påvirke skravling betydelig. Arbeidsstykkerelaterte faktorer inkluderer:

en. Materialegenskaper:

De materielle egenskaper av arbeidsstykkematerialet er avgjørende hensyn. Materialets hardhet, tetthet og varmeledningsevne påvirker dets evne til å absorbere og spre varme som genereres under maskinering. Disse egenskapene kan enten fremme stabile skjæreforhold eller føre til skravling.

b. Arbeidsstykkefeste:

Feste refererer til hvordan arbeidsstykket er sikkert klemt eller holdt på plass under bearbeiding. Riktig feste er avgjørende for å forhindre skravling, siden enhver bevegelse eller vibrasjon i arbeidsstykket kan forstyrre skjæreprosessen. Sikker fastspenning av arbeidsstykket sikrer stabilitet og reduserer risikoen for skravling.

c. Overheng:

De overheng er avstanden mellom arbeidsstykket og verktøyholderen. Lengre overheng kan forsterke skravling på grunn av økt verktøyavbøyning. Å redusere overhenget eller bruke kortere verktøy kan bidra til å dempe denne effekten.

3. Verktøyfaktorer

Valget av skjæreverktøy, deres tilstand, geometri og materiale, kan ha stor innvirkning på skravling. Verktøyrelaterte faktorer å vurdere inkluderer:

en. Verktøymateriale:

Velg riktig verktøymateriale basert på arbeidsstykkematerialet er avgjørende. Ulike materialer tilbyr varierende nivåer av slitestyrke og varmebestandighet. Riktig valg av verktøymateriale kan redusere verktøyslitasje og sannsynligheten for skravling.

b. Verktøygeometri:

De verktøygeometri, inkludert antall riller, skråvinkel og helixvinkel, kan påvirke skjærekrefter og følgelig skravling. Verktøygeometrier som gir bedre sponkontroll og reduserer skjærekrefter er å foretrekke for skravlingsutsatte materialer.

c. Verktøyets tilstand:

De tilstanden til skjæreverktøyene spiller en betydelig rolle i skravling. Slitte eller skadede verktøy er mer sannsynlig å forårsake skravling. Regelmessig verktøyinspeksjon og vedlikehold er avgjørende for å sikre at verktøyene er i optimal stand.

4. Kutteparametere

Valget av skjæreparametere, som matehastighet, skjærehastighet og skjæredybde, påvirker direkte forekomsten av skravling. Kutteparameterrelaterte faktorer inkluderer:

en. Matehastighet:

An upassende matehastighet som er for høy kan føre til for store skjærekrefter og deretter skravling. Å balansere matehastigheten med andre skjæreparametere er viktig for å forhindre skravling.

b. Klippehastighet:

De skjærehastighet må velges riktig basert på materialet og verktøyet som brukes. En feil skjærehastighet, enten for høy eller for lav, kan føre til skravling. Riktig skjærehastighet avhenger av faktorer som materialtype, verktøymateriale og verktøygeometri.

c. Kuttdybde:

De kuttedybde påvirker sponbelastningen og kreftene som virker på verktøyet. Et dypt kutt kan overbelaste verktøyet og føre til vibrasjoner og skravling. Å redusere skjæredybden kan bidra til å forhindre skravling, spesielt ved bearbeiding av utfordrende materialer. Å forstå samspillet mellom disse faktorene og deres spesifikke innvirkning på skravling er avgjørende for å utvikle effektive strategier for å minimere eller eliminere dette skadelige fenomenet under CNC-fresing. I de følgende delene vil vi fordype oss i ulike strategier og beste fremgangsmåter for å redusere skravling ved å adressere disse grunnleggende årsakene.

Strategier for å redusere skravling

Prating i CNC-fresing kan være en vedvarende utfordring, men det finnes mange effektive strategier og teknikker for å minimere eller eliminere det. Disse strategiene omfatter forbedringer i verktøymaskiner, riktig forberedelse av arbeidsstykket, verktøyvalg og vedlikehold, optimalisering av skjæreparametere, planlegging av verktøybaner, dempingsteknikker og bruk av overvåkings- og kontrollsystemer. La oss utforske hver av disse strategiene i detalj:

1. Maskinverktøyforbedringer

Å forbedre selve CNC-maskinen er en effektiv måte å redusere skravling på. Her er noen tilnærminger du bør vurdere:

en. Oppgradering til en mer stiv maskin:

Hvis din nåværende maskin mangler stivhet og stabilitet, bør du vurdere å oppgradere til en mer robust. En stiv maskin minimerer nedbøyning og kan effektivt dempe vibrasjoner under maskineringsprosessen, og reduserer sannsynligheten for skravling.

b. Dempingssystemer:

Noen maskiner er utstyrt med innebygd dempesystemer designet for å absorbere vibrasjoner. Disse systemene er spesielt nyttige for å redusere skravling under høyhastighetsmaskinering. Oppgradering til en maskin med avanserte dempende funksjoner kan redusere skravling betraktelig.

c. Regelmessig maskinvedlikehold:

Hyppig vedlikehold er avgjørende. Inspiser og juster kritiske maskinkomponenter regelmessig for å sikre at maskinen fungerer optimalt. Dette inkluderer kontroll og stramming av bolter, kalibrering av spindelen og vedlikehold av maskinens generelle tilstand.

2. Forberedelse av arbeidsstykket

Riktig forberedelse av arbeidsstykket er avgjørende for å forhindre skravling. Vurder følgende trinn:

en. Sikker feste:

Sørg for at arbeidsstykket er sikkert fastklemt eller festet for å forhindre utilsiktet bevegelse eller vibrasjon. Riktig feste er avgjørende for å opprettholde stabilitet under maskinering.

b. Materialvalg:

Velg passende materiale for ditt arbeidsstykke basert på de spesifikke maskineringskravene. Materialets egenskaper, som hardhet og varmeledningsevne, kan påvirke skravling. Å velge riktig materiale kan fremme stabile skjæreforhold.

c. Minimer overheng:

Lange overheng mellom arbeidsstykket og verktøyet kan forsterke skravling på grunn av økt verktøyavbøyning. Å redusere overhenget eller bruke kortere verktøy kan bidra til å dempe denne effekten.

3. Verktøyvalg og vedlikehold

Valget av skjæreverktøy og deres tilstand påvirker skravlingen betydelig. Verktøyrelaterte faktorer å vurdere inkluderer:

en. Verktøymateriale:

Velg optimalt verktøymateriale basert på arbeidsstykkets materiale. Ulike materialer tilbyr varierende nivåer av slitestyrke og varmebestandighet. Riktig valg av verktøymateriale kan redusere verktøyslitasje og sannsynligheten for skravling.

b. Verktøygeometri:

Vurder verktøygeometri, inkludert antall fløyter, skråvinkel og helixvinkel. Riktige verktøygeometrier som gir god sponkontroll og reduserer skjærekrefter er å foretrekke for skravlingsutsatte materialer.

c. Regelmessig verktøyvedlikehold:

Sørg for at skjæreverktøy er inne god stand ved å gjennomføre regelmessige inspeksjoner og vedlikehold. Slitte eller skadede verktøy er mer sannsynlig å forårsake skravling. Riktig verktøyvedlikehold inkluderer sliping, rekondisjonering og verktøyskift etter behov.

4. Optimale skjæreparametere

Å velge riktige skjæreparametere er avgjørende for å forhindre skravling. Kutteparameterrelaterte faktorer inkluderer:

en. Matehastighet:

Velg en passende matehastighet som er balansert med andre skjæreparametere. En for høy matehastighet kan føre til økte skjærekrefter og skravling. Juster matehastigheten for å opprettholde stabil bearbeiding.

b. Klippehastighet:

De skjærehastighet må velges riktig basert på materialet og verktøyet som brukes. En feil skjærehastighet kan føre til skravling. Riktig skjærehastighet avhenger av faktorer som materialtype, verktøymateriale og verktøygeometri.

c. Kuttdybde:

De kuttedybde påvirker sponlast og verktøykrefter. Et dypt kutt kan overbelaste verktøyet og føre til vibrasjoner og skravling. Å redusere skjæredybden kan bidra til å forhindre skravling, spesielt når du arbeider med utfordrende materialer.

5. Verktøybaneoptimalisering

Optimalisering av verktøybanen kan minimere skravling ved å unngå plutselige endringer i skjærekreftene. Vurder følgende tilnærminger:

en. Trochoidal fresing:

Trochoidal fresing er en teknikk som involverer kontrollerte, kontinuerlige verktøybanemønstre som kan redusere skravling. Det innebærer at verktøyet følger en sirkulær eller buet bane i stedet for å lage rette kutt.

b. Klatring vs. konvensjonell fresing:

Å velge mellom klatrefresing (hvor kutteren roterer i materetningen) og konvensjonell fresing (der kutteren roterer mot materetningen) kan påvirke skravling. Klatrefresing genererer ofte mindre skravling, da det reduserer virkningen av skjærekrefter.

6. Dempingsteknikker

For å håndtere skravling under maskinering, kan ulike dempningsteknikker brukes:

a. Verktøydempere:

Verktøydempere er fester som kan legges til verktøyholderen for å redusere vibrasjoner og skravling. Disse demperne absorberer vibrasjoner og forbedrer stabiliteten i maskineringsprosessen.

b. Skravlingsbestandige verktøyholdere:

Vurder å bruke verktøyholdere som er spesielt utviklet for å redusere skravling. Disse verktøyholderne har avanserte dempningsteknologier for å forbedre maskineringsstabiliteten.

c. Maskinering av skravlingsbestandige innsatser:

Skravlingsbestandige innsatser kan monteres på skjæreverktøyet. Disse innsatsene er designet for å dempe vibrasjoner og forbedre verktøyets stabilitet.

7. Overvåkings- og kontrollsystemer

For å håndtere chatter effektivt bør du vurdere bruken av overvåkings- og kontrollsystemer:

a. Vibrasjonsovervåkingssystemer:

Install vibrasjonsovervåkingssystemer på CNC-maskinen for å oppdage skravling i sanntid. Disse systemene kan automatisk justere skjæreparametere eller verktøybane for å dempe skravling når det oppstår.

b. Adaptive kontrollsystemer:

Adaptive kontrollsystemer bruker sanntidsdata for å justere skjæreparametere og verktøybane dynamisk for å forhindre skravling. Disse systemene kan være svært effektive i skravlingsreduksjon.

c. Måling av skjærekraft:

Måling og overvåking skjærekrefter under bearbeiding kan gi verdifulle data for å forhindre skravling. Ved å forstå kreftene som spiller, kan justeringer gjøres for å minimere vibrasjoner. Implementering av disse strategiene og teknikkene kan redusere eller eliminere skravling i CNC-fresing betydelig, noe som fører til forbedret delkvalitet, lengre verktøylevetid, maskinpålitelighet og økt produktivitet. I tillegg kan disse tilnærmingene tilpasses for å passe dine spesifikke behov CNC-bearbeiding drift, noe som gjør skravlingsreduksjon til et praktisk og oppnåelig mål.

I Konklusjon

Chatter i CNC-fresing er et kritisk problem som kan påvirke kvaliteten, effektiviteten og kostnadseffektiviteten til maskineringsoperasjoner betydelig. Å forstå årsakene til skravling, inkludert maskinverktøyfaktorer, emnerelaterte problemer, verktøyfaktorer og skjæreparameterbetraktninger, er avgjørende for å håndtere denne utfordringen effektivt. For å redusere eller eliminere skravling kan maskinister implementere et bredt spekter av strategier og teknikker:
  • Maskinverktøyforbedringer: Oppgradering til mer stive maskiner, bruk av dempesystemer og sikring av regelmessig vedlikehold kan forbedre maskinens stabilitet og redusere skravling.
  • Forberedelse av arbeidsstykket: Riktig feste, materialvalg og minimalt overheng bidrar til arbeidsstykkets stabilitet og redusert skravling.
  • Verktøyvalg og vedlikehold: Å velge riktige verktøymaterialer og geometrier, samt holde verktøy i god stand, kan minimere skravling.
  • Optimale skjæreparametere: Justering av matehastigheter, skjærehastigheter og skjæredybde for å opprettholde balanserte skjærekrefter er avgjørende for å redusere skravling.
  • Verktøybaneoptimalisering: Bruk av trochoidal fresing og valg av riktig freseretning (stigning eller konvensjonell) kan bidra til å forhindre skravling.
  • Dempingsteknikker: Implementering av verktøydempere, skravlingsbestandige verktøyholdere og bearbeidingsinnsatser designet for å dempe vibrasjoner kan dempe skravling.
  • Overvåkings- og kontrollsystemer: Bruk av vibrasjonsovervåkingssystemer, adaptive kontrollsystemer og måling av skjærekraft kan oppdage og adressere skravling i sanntid.
Ved å implementere disse strategiene og vurdere de spesifikke kravene til deres CNC-freseoperasjoner, kan maskinister redusere skravling og dens negative effekter, inkludert dårlig overflatefinish, redusert verktøylevetid, maskinskader og redusert produktivitet. Til syvende og sist er skravlingsreduksjon ikke bare en teknisk nødvendighet, men også et middel for å oppnå høyere presisjon, større effektivitet og kostnadsbesparelser i CNC-fresing. Med riktig kunnskap og implementering av disse strategiene kan maskinister jobbe for å oppnå skravlefrie CNC-freseoperasjoner, produsere høykvalitets maskinerte deler samtidig som de maksimerer levetiden til deres verktøy og maskiner.


Svar innen 24 timer

Hotline: + 86-769-88033280 E-post: sales@pintejin.com

Plasser filer for overføring i samme mappe og ZIP eller RAR før de legges til. Større vedlegg kan ta noen minutter å overføre, avhengig av din lokale internetthastighet :) For vedlegg over 20 MB, klikk  Wetransfer og send til sales@pintejin.com.

Når alle feltene er fylt ut, vil du kunne sende meldingen / filen din :)